Hver 5. lider af forstoppelse. For handicappede og ældre er procenten langt højere. 

Forstoppelse er smertefuldt  og forgifter kroppen, alligevel er det noget, man helst ikke taler om. 
Fra første øjeblik efter fødslen oplever vi angst, usikkerhed og stress. De nyfødte græder – det kaldes ”infantil kolik” og senere den klassiske “maven gør ondt”, som børn ofte siger.

Indtil for nylig betragtede man vores tarmsystem som et simpelt rør. Nu ved man, at tarmsystemet er langt mere kompliceret, idet det indeholder erfaringsmæssig og følelsesmæssig intelligens. Der kan være flere årsager til forstoppelse og ofte ses det, at forstoppelse ikke et tarmproblem – det er et hjerneproblem.

Med Ansigts Refleksterapi er er det muligt at stimulere hjernen til at regulere produktionen af neurotransmittere og dermed afhjælpe forstoppelse!

  • Manglende indtagelse af fiberholdig føde.
  • Utilstrækkelig og lav væskeindtagelse. Man bør tilstræbe at drikke min. 1 liter vand dagligt.
  • For lidt motion og manglende fysisk aktivitet i dagligdagen.
  • Stress, samt fysisk og psykisk ubehag er ofte årsagen til forstoppelse.
  • Graviditet på grund af tryk på tarmene fra livmoder og foster.
  • Forskellige typer medicin kan give forstoppelse.
  • Tidligere operationer i mave- og tarme.

FordøjelseAnden sygdom såsom for lavt stofskifte, sukkersyge, nyresygdom, svære smerter ved for eksempel knoglebrud eller ryggener, fremmedlegemer i tarmpassagen, bindevævs- og neurologiske sygdomme, hæmorider og smerter i endetarmen eller øvrige mavetarmlidelser. Vigtigst er det at få udelukket svulster i tyk- og endetarm.

Ofte er forstoppelse ikke et tarmproblem – det er et hjerneproblem.
Derfor kan det ikke anbefales at tage afføringsmidler i længere tid.

Sammenhæng mellem hjernens sundhed og forstoppelse
Fordøjelseskanalen har et nervesystem ligesom hjernens, og tarmen og hjernen er meget tæt forbundet.

Årsagen til at mange mennesker lider af forstoppelse, skal findes i en ubalance i neurotransmitterne, der overfører meddelelser mellem neuronerne (nervecellerne). Disse ubalancer påvirker ikke kun humør, hukommelse, og velvære, men giver også fordøjelsesproblemer og forstoppelse.

Når et tarmproblem bliver kronisk, bør man derfor undersøge og støtte hjernens sundhed. Mavehjernens funktioner er lige så kompliceret at forklare som hjernens. Indtil videre er der to grundlæggende funktioner:

  • At lede fordøjelsesprocessen
  • At udgøre en væsentlig del af immunforsvaret

Indtil for nylig troede man, at hjernen direkte kontrollerede tarmnerver og -muskler via vagus nerven. Ifølge denne teori var tarmsystemet et rør, der adlød ordrer. Problemet var, at antallet af nerveceller i tarmen ikke var kendt. I dag ved man, at tarmsystemet indeholder mere end 100 milliarder neuroner, næsten lige så mange som i hjernen.
Immunsystemets aktivitet i tarmsystemet er så vigtigt, at tarmsystemet betragtes som den væsentligste del af immunsystemet. Det huser flere immunceller end resten af kroppen.

Skiller_fordøjelsenSignalstofferne kontrollerer tarmsystemets aktivitet. De har sensorer til sukker, protein, syre og andre kemikalier, der angiver udviklingen i fordøjelsen. Ud fra denne information beslutter hjernen, at tarmsystemet skal udskille stoffer, for at optimere optagelsen af næringsstoffer og den regulerer den hastighed, hvormed tarmindholdet skal skubbes frem. 

Følelser spiller en væsentlig rolle på fordøjelsen på samme måde, som de påvirker centralnervesystemet.
Næsten alle patienter med irritabel tyktarm klager over mentale og følelsesmæssige problemer, såsom angst, træthed, aggression, depression eller søvnforstyrrelser. En teori er, at deres fordøjelsessystem har været påvirket fra barndommen – deres hjerner har lært at udvikle ubehag, når de skulle håndtere stressede situationer. Så tarmgener kan afsløre en vanskelighed med at imødegå de udfordringer, man møder i livet.

Næsten alle stoffer, der styrer og driver hjernen forekommer også i tarmsystemet. Neurotransmittere som serotonin, dopamin, glutamat, noradrenalin og nitrogenoxid findes både i tarmen og i hjernen, selv om de kan have forskellige funktioner. Fx  serotonin i hjernen er relateret til en følelse af ro og velvære, i tarmen, hvor 95% af det samlede organ, er ansvarlig for at udløse de peristaltiske bevægelser. Efterhånden som flere oplysninger om forholdet mellem de to hjerner bliver kendte, forstås nogle meget almindelige symptomer bedre.

For eksempel er “sommerfugle i maven” resultatet af stimulering af tarmens nerveceller ved frigivelse af ekstraordinære mængder af stresshormoner i hjernen. Diarré kan være resultatet af frygt. Dialogen mellem hjerner forklarer også mange bivirkninger af visse medikamenter. Psykofarmaka, der forårsager ændringer i hjernens serotonin-niveau påvirker neurotransmitter produktionen i tarmen og kan forårsage kvalme, diarré eller forstoppelse. En fjerdedel af dem, der tager Prozac eller lignende antidepressive har sådanne fordøjelsesproblemer. Så meget, at Prozac anvendes i små doser til behandling af kronisk forstoppelse eller irritabel tyktarm. Et yderligere bevis på den tætte forbindelse mellem de to nervesystemer er, at Alzheimers- og Parkinsonpatienter lider af forstoppelse. Tarmneuronerne er lige så syge som hjernen!

Kost og motion:
Det er muligt at ændre mængden af intestinale neurotransmittere gennem fødevarer. Fødevarer rige på kulhydrater fremmer produktionen af serotonin og protein, dopamin og noradrenalin. I tilfælde af irritabel tyktarm, anbefales at øge indtag af komplekse kulhydrater (fuldkorn, frugt og grøntsager) og vandopløselige fibre (frugt, grøntsager, havregryn og bønner). Glutenproteinet i de fleste andre fødevarer end ris og majskorn, kan ikke anbefales, da det er allergifremkaldende, og blandt dem, der har en øget forekomst af allergi og fødevareintolerance.

En anden strategi til at løse tarm-gener er logisk at reducere stress, enten gennem afspændingsteknikker, psykoterapi eller motion. En gå tur dagligt kan reducere symptomerne betydeligt. Under søvn producerer hjernen 90-minutters cyklusser domineret af langsom, afbrudt af perioder med REM (Rapid Eyes bevægelser) bølger. Også i løbet af natten, når der ikke skal omsættes mad, har tarmen 90-minutters cyklusser af langsomme muskelbevægelser, afbrudt af perioder med hurtige bevægelser. Mennesker med tarmproblemer har også abnorm REM-søvn.

Med Ansigts Refleksterapi er er det muligt at stimulere hjernen til at regulere produktionen af neurotransmittere og dermed afhjælpe forstoppelse!

Med denne information håber vi, at du er blevet inspireret til at arbejde med Ansigts Refleksterapien og se nye veje at gå ift., hvordan du kan hjælpe dine klienter med tarmproblemer.

Rigtig god arbejdslyst!

Pin It on Pinterest

Share This
X